Mangohout

Wat is mangohout?

Mangohout is oorspronkelijk afkomstig van de mangoboom; de boom die de zoete vrucht produceert die we kennen als de mango. Deze boom komt oorspronkelijk uit India, Myanmar en Oost-Azië.

De mangoboom behoort tot de Anacardiaceae-familie, waartoe ook pistache-, cashewbomen behoren. Mangobomen bereiken doorgaans een gemiddelde hoogte tussen de 15 en 18 meter (50ft en 60ft).

Mangohout is een hardhout. Dit betekent dat het een sterk en duurzaam hout is, waardoor het perfect is voor meubels. Door de dichtheid van het hout slijt het niet snel en kan het zijn hoge glans jarenlang behouden. In tegenstelling tot andere hardhouten meubelen wordt mangohout echter vaak gezien als betaalbaarder én duurzamer.

Is mangohout duurzaam?

Mangobomen groeien erg snel. Binnen 10 tot 15 jaar produceren ze hun maximale aantal vruchten. Als ze ouder en groter worden geven ze aanzienlijk minder vruchten. Zodra dit gebeurt, worden de bomen gekapt en worden er nieuwe geplant zodat de mangoboeren fruit kunnen blijven produceren.

Zodra een mangoboom is gekapt, wordt er een andere geplant en deze zal binnen 15 jaar volgroeid zijn. Eikenbomen daarentegen doen er bijvoorbeeld 75 jaar over om volwassen te worden. Mangohout wordt dus beschouwd als een duurzame houtoptie omdat deze boom zo snel volgroeid is én op meerdere manieren wordt gebruikt.

Wat zijn de voordelen van mangohout?

  • Slijtvast: Mangohout is een slijtvast hardhout. Hierdoor is het perfect is voor het maken van op maat gemaakte meubelontwerpen die jarenlang mooi blijven.
  • Duurzaam: De boom wordt gebruikt voor zijn vruchten en daarna voor zijn hout. De boom groeit erg snel en het hout van de onproductieve mangobomen wordt zo duurzaam herbruikt.
  • Esthetisch: De mangoboom kent een kenmerkende textuur en patronen. Hierdoor heeft mangohout een unieke schoonheid die je niet terugvindt in ander hout.